Történet ügyfelekről, akik egyedül, profi segítség nélkül vágtak neki az átalakításoknak, ám utólag nagyon megbánták

Két történet kedves ügyfeleimről és barátaimról, akik nem tudták, hogy milyen ha hiányzik egy lakberendező az átalakításhoz

Sajnáltam, hogy így döntöttek, és reméltem, hogy a megvalósítás során felmerülő buktatókat ki tudják majd kerülni, ám nem így történt, és ezért utólag úgy gondolták, hogy jobb lett volna mégis csak megbízni a szakembert, vagyis engem… Éppen ezért arra gondoltam, hogy megosztom történetüket a blog olvasóival, hogy tanulhassanak az ő hibáikból.

Az első történet tavaly februárban kezdődött, ekkor hívott el egy friss ismerősöm, aki azóta már jó barátnőm az üresen álló örökölt lakásába, hogy nézzem meg, hogy hogyan lehetne átalakítani, felújítani és lehető legkevesebb költséggel újjávarázsolni, hogy aztán minél magasabb megtérüléssel kiadhatóvá váljon! Sokat beszélgettünk, átszámoltam a lehetőségeket, majd hosszas tanakodás után úgy döntöttek, hogy inkább egyedül vágnak neki. Tervek és tapasztalat nélkül fogtak hozzá, az idővel pedig úgy voltak, ráérünk, majd kiadjuk, amikor elkészül. És itt hibáztak egy hatalmasat!

Tervek nélkül nekiállni, kész káosz, és biztosan sokkal drágább és szerencsétlenebb a végeredmény, mint megtervezve. Tapasztalat híján minden kivitelezésbeli buktatón átmentek, amit utólag az ellenségeinek sem kívánna a barátnőm. Végül 1,5 millió forinttal, kb. 40%-kal meghaladta az eredetileg elképzelt összeget a felújítás költsége, mondanom sem kell, hogy ennél kevesebből is kijött volna, ha megbíznak. A végeredmény minőségéről végül nem beszélt, amikor legutóbb elmesélte a történetet, csak azt mondta, hogy „ha tudnád Patrícia, hogy hányszor bántam meg közben, hogy nem kértem a segítségedet?!” S végül azt mondta: „Utólag kiszámoltuk, hogy ha veled csináltuk volna az egészet, már 6-8 hónapja kiadhattuk volna a lakást, csak most szembesültünk vele, hogy azóta hány százezer forint gyűlhetett volna már össze…”

Nagyon sajnáltam, hogy így alakult, hiszen szerettem volna, hogy a lehető legjobban alakuljon a lakás története, de egy biztos, hogy jó tanulópénz volt neki, fárasztó, kimerítő és drága. Azonban most úgy tűnik, újra közös projekten töri a fejét, ezúttal éppen rám alapozva, mivel bebizonyosodott számára, hogy minden úgy volt, ahogy előtte mondtam, és most már tudja, hogy velem ki fogja tudni kerülni a buktatókat, és a lehető legjobb megoldást találjuk meg együtt a jelenlegi ingatlanbefektetési feladatban!

A másik történetben egyik kedves ügyfelem és férje miután felkészítettük a lakásukat az eladásra, komplett értékesítési marketinggel kiegészítve sikeresen eladták a lakásukat néhány hét leforgása alatt. Közben az a szerencse érte őket, hogy ezzel egy időben megtalálták az álomotthonukat is, ám annak állapota nem volt álomszerű, inkább rémálomba illett. Ezért logikusnak tűnt a közös folytatás, ám arra hivatkozva, hogy szűkös a keret, és a férj majd felvállalja a komplett munkát és annak irányítását, a szerepem az ingatlan kiválasztásánál véget is ért. Nagyon sok buktatót előrevetítettem, a pénzügyi költségkeret tarthatóságát már akkor megkérdőjeleztem, ám ők nem tudták előre pontosan felmérni a munka összetettségét és mennyiségét. Az általam 2-3 hónaposra becsült munka, 7-8 hónaposra nőtt, a költségvetést jó 2 millió forinttal meghaladták, és mondanom sem kell, hogy rengeteg energiát kellett ebbe a hosszú időszakba mindkettőjüknek belefektetni.

A korábbi megbízóm és egyben barátnőm a munka vége felé közeledve elmesélte, hogy a végeredmény nem lett teljesen tökéletes, van olyan hiba amivel örökre együtt kell élniük, és van olyan, amit ki kellett százezrekért javítani, a stressz okozta károkról ne is beszéljünk! Ő maga mondta, hogy minden igaz volt, minden előjött és előfordult, amiket az elején említettem. Én már akkor is mondtam, hogy nem ijesztgetni akarom őket, vagy arra buzdítani, hogy bízzanak meg engem a feladattal, hanem egyszerűen csak segítő szándékkal elmondtam, hogy mikre figyeljenek és mire lehet számítani, ám ezt előre senki nem tudja felmérni, hogy mivel jár! Mondanom sem kell, hogy a vállalási díjam többszörösen megtérült volna a felsorolt veszteségek tükrében.

De sebaj, mondta végül, hiszen terveik szerint itt sem maradnak sokáig, néhány év és továbbállnak. Semmi pénzért ki nem hagynák a tökéletesen működő és bevált Home Stagingemet, és most már, tanulva a korábbiakból, a következő otthonuk kialakításában is maximálisan számítanak a segítségemre! 🙂 De addig még azt kívánom Nekik, hogy éljenek boldogan jelenlegi otthonukban!

"Szépet alkotni, örömöt adni!"

Elérhetőség:
msp@msp-design.hu
+36 30 171 6436

Cégadatok   |    Kapcsolat    |    Adatkezelési tájékoztató    |    ÁSZF